fejlec6

Tematikus foglalkozások

nyitókép

Látogasson el óvodás csoportjával vagy iskolai osztályával múzeumunkba, ahol tematikus foglalkozásokon, korosztályra szabott játékos módszerekkel ismerkedünk meg a múzeum kiállításaival. 

Múzeumpedagógiai foglalkozások díja: 5000 Ft/ csoport (a belépőjegyen felül.)

Jelentkezés és bővebb információ: eom.latogatas [at] lutheran.hu; +36-20/824-3864

Iskolai csoportok számára elérhető a MÁV 100%-os utazási kedvezménye. A kedvezmény igénybevételéhez szükséges nyomtatvány ide kattintva tölthető le.

Igény esetén a foglalkozásokat angol nyelven is megtartjuk.

A foglalkozások ismertetése pdf formátumban ide kattintva érhető el.

Szeretve szolgáló, dolgos diakonisszák az evangélikus egyházban

DiakonisszákMi a különbség a diakonisszák és az apácák között? Hogyan kapcsolódik össze a szeretetszolgálat a szociális segítéssel? Miért fontos, hogy segítsünk embertársainkon, és milyen lehetőségeink vannak erre a mindennapokban? A szociális érzékenyítés módszerére épülő foglalkozáson titokzatos levelek, feljegyzések, fotók és térképek segítségével szinte minden kérdésedre választ kaphatsz és képzelt riportot is készíthetsz a diakonisszákkal. A foglalkozáson Szabó Magda: Abigél című regényén keresztül a valóság és a fikció kérdését is körbejárjuk.

Korosztály: 9 - 12. osztály

Időtartam: 45 perc

Múzeumi kincskereső

KincskeresőMind az öt érzékszervünket segítségül hívjuk, hogy megismerkedjünk a templomok jellegzetes tárgyaival, színeivel, hangjaival. A mozgalmas foglalkozás végén még egy saját készítésű hangszert is hazavihetnek a legkisebbek.

Korosztály: nagycsoport - 2. osztály

Időtartam: 40 - 60 perc

 

 

Ünnep a családban

CsaládiMesék, bábok, drámajáték, valamint elkeveredett tárgyak segítségével beszélgetünk a legkisebbekkel a családi és keresztyén ünnepekről. A foglalkozás során az a célunk, hogy ráirányítsuk a gyerekek figyelmét a jeles események szépségére és fontosságára.

Korosztály: óvoda nagycsoport - 2. osztály

Időtartam: 45 perc

Templomtúra

templomtúraRövid séta, gyors tippelés, torony nélküli harangjáték és kreatív tervezés. Gyere el, és fedezd fel miről mesélnek a Deák tér és a rajta magasodó több, mint 200 éves templom kövei.

Korosztály: 1-12. osztály

Időtartam: 60 perc

 

Szövevényes szimbolika

szimbolikaTudod, hogy mit jelképez a bárány? Szerinted minek a szimbóluma a pelikán? Mit keres a múzeumban az egyszarvú? Sasszemű látogatóinkkal együtt kutatjuk fel a kiállításon elbújt állat- és növénymotívumokat, hogy egyedi múzeumi növény- és állathatározót készíthessünk.

Korosztály: 1 - 6. osztály

Időtartam: 60 perc

 

 

 

Luther Labor

laborMit jelképez, és miért fontos életünkben a víz és a só? Mi történik a tojással és a citrommal a különféle oldatokban? Ismerjük meg együtt a Bibliában is megjelenő elemeket és jelenségeket látványos és izgalmas kémiai kísérleteken keresztül!

Korosztály: 3 - 12. osztály

Időtartam: 60 perc

 

 

 

Ez alap!

Alapfogalmak alapvető magyarázatokkal, alaposan körbejárva. Hitünk alapjai. Foglalkozásunkat elsősorban konfirmandus és hittancsoportoknak ajánljuk.

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

Időtartam: 45 perc

Konfirmandusok kalandozásai

konfiKözeleg a konfirmáció, de túl sok az információ? Milyen tárgyakat láthatunk az evangélikus templomban? Milyen vallási események kapcsolódnak a családi élethez? Mi segítünk játékosan összerakni a mozaikdarabokat, hogy átfogó képet kaphass a hazai evangélikusok történetéről és sikeresen felkészülhess a konfirmációdra.

Korosztály: 5 - 8. osztály
Időtartam: 45 perc

Márciusi múzeum
március

Hogyan festene egy forradalmi chat-ablak Petőfivel? Találd meg a fiktív szöveg csatazajban elkeveredett részeit! Kíváncsi vagy, hogyan festenek híres evangélikusaink egy színes poszteren? Készítsétek el a leglátványosabb forradalmi plakátokat!

Korosztály: 5 - 12. osztály

Időtartam: 60 perc

Reformkori relikviák

reformkorMi a közös egy egyházi jegyzőkönyvben, egy herbáriumban és egy botrányos esküvőben? Vajon Kossuth Lajos vagy Petőfi Sándor írt szebben? Hogyan kapcsolódik az 1838-as pusztító árvízhez a hála? Gyere el, és éld át a reformkori eseményeket!

Korosztály: 5 - 12. osztály

Időtartam: 45 perc

Gyermekmentés a 2. világháborúban

Sztehlo szobaMilyen volt egy bujkálni kényszerült gyermek élete 1945-ben Budapesten? A nem mindennapi nehézségek mellett milyen értékek segítettek a túlélésben? Búvóhelyek szemszögéből nézünk rá az eseményekre, és ismerjük meg Sztehlo Gábor lelkész gyermekmentő munkáját.

Korcsoport: 8 - 12. osztály

Időtartam: 60 perc

Rapid tárlatvezetés

rapidSzeretnétek tudni mik rejtőznek egy apró múzeumban a belváros szívében, de csak egy tanítási óra áll rendelkezésre? Gyertek el egy rapid tárlatvezetésre! 45 percben átfogó képet nyújtunk az állandó kiállításról.

Foglaltsági naptár

2024 június

Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
27
28
29
30
31
1
2
 
 
 
 
 
3
4
5
6
7
8
9
 
veszprémi ovi -
 
10
11
12
13
14
15
16
 
dombóvári 8. oszt. -
 
17
18
19
20
21
22
23
 
Túróczy Iskola, 8.o. -
 
 
bajor csoport -
 
 
Podmaniczky kiállításmegnyitó -
 
 
Luther Szövetség -
 
 
 
 
Múzeumok Éjszakája -
 
24
25
26
27
28
29
30