fejlec10

Bolt

Giccs kötet borítója

Érték(t)rend - fókuszban a vallásos giccs.

A vallásos giccs című kiállítás, konferencia és jelen tanulmánykötet az Evangélikus Országos Múzeum kiemelkedő vállalása, hiszen egy nehezen definiálható, több mint egy évszázados, ám máig markánsan jelen lévő, igen kényes témát jár körbe. Ahogyan Prékopa Ágnes itt közreadott szövegében megfogalmazza, a giccshez kétféle módon lehet közelíteni: vagy átéléssel azonosulva, vagy kritikusan kinevetve. E szélsőséges viszonyulásokból fakadóan nehéz, de - mint e példa is mutatja - nem lehetetlen feladat a vallásos giccs történeti aspektusaihoz és mai jelenségéhez kellő tudományos távolságtartással, értelmezően, elemzően fordulni. (Részlet az előszóból)

Ára: 3990Ft
Cantio optima

Cantio optima. Emlékkönyv Hubert Gabriellának

CANTIO Optima könyvünk címe, amelyet - a fejezetcímekhkez hasonlóan - Bornemissza Pétertől kölcsönöztünk. És ha a dal nem is lett a legjobb, igyekezetünk vizonnyal az, amellyle ez az ünnepi kötetet előkészítettük a közös éneklést kereső és kutató Huvert Gabriella számára. Azoknak az írásait közöljük, akik az Evangélikus Országos Gyűjteményben dolgoznak, hosszabb-rövidebb időt eltöltve a magyarországi evangélikusság örökségének megőrzésén, kutatásán, közzétételén fáradozva. Természetesen a gyűjtemény igazgatótanácsának tagjai, az ünnepeltettel más területeken együtt dolgozó kutatók és az evangélikus egyház vezetői is szót kaptak. (Részlet az előszóból)

Ára: 5050Ft
Szószékoltár

Harmati Béla László: Szószékoltárok Magyarországon

A szószékoltár, ez a sajátosan evangélikus műfaj egyedi megoldásként jött létre egy olyan korban, amelyben az egyház képviselői keresték a legmegfelelőbb formákat és megoldási lehetőségeket a megreformált egyház tanításának kifejezésére. A Kárpát-medencében ennek a berendezési tárgynak a fejlődése sajátos utat járt be, és egyedi megoldásokat eredményezett. Kialakulása, fejlődéstörténete azonban mindeddig kevéssé volt ismert. A kötet kísérletet tesz a fennmaradt emlékek csoportosítására és bemutatására. Ugyanakkor a kultúra iránt nyitott olvasó az evangélikus szószékoltárok világának megismerésével az üdvtörténethez, Isten kegyelmének mélyebb, a művészet nyelvén megfogalmazott igazságához kerülhet közelebb. 

Ára: 5440Ft
Öröknaptár

Öröknaptár

A múzeum által kiadott naptáron evangélikus templomajtók képei mutatják be változatos formában, hogy nem csak a tér, de az idő is átjárható. 

Ára: 2500Ft