fejlec9

Az ünnep tárgyai

Kiállítás éve
2017
Nyitva
június 1 - augusztus 15
Helyszín
Evangélikus Múzeum, Budapest

Az Evangélikus Országos Múzeum a felújítása utáni első időszaki kiállítását az evangélikus népélet tárgyi világáról, ünnepeiről rendezte meg. A tárlat  betekintést adott a magyarországi több etnikumú (szlovák, német és magyar gyökerű) evangélikusság néprajzának gazdagságába. Az időszaki kiállítás eddig ilyen formában még soha be nem mutatott tárgyegyüttesei alapvetően a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum anyagára épültek és úgy tartalmában, mint tematikájában kapcsolódott kíván a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezésre került, a reformáció 500 éves évfordulója előtt tisztelgő IGE-IDŐK című kiállításhoz is.
A kiállítás központi témája az ünnep, ezzel is kapcsolódva az 500 éves évfordulóhoz. Az ünnepek között kitérünk az egyházi év jeles napjaira, az egyéni életfordulókra, a nemzeti ünnepek közül pedig az 1848/49. évi forradalom és szabadságharchoz kötődően a Kossuth kultuszt emeljük ki.
Az ünnep közösségteremtő, megtartó erővel bír, új élethelyzetekben, a változó világban is biztos pontot nyújt az embereknek. Az ünnep életigenlése, szimbolikus jelentése meghatározza a résztvevők identitását, jelen esetben felekezetükhöz tartozását.