fejlec9

Kenyér és bor színében

Kiállítás éve
2020
Nyitva
2020. november 10 - 2021. március 28.
Helyszín
Evangélikus Múzeum, Budapest

Kiállításunk november 10-én nyílt meg, de a járvány elleni intézkedések miatt múzeumunkat - egyelőre harminc napra - be kellett zárnunk. Bízunk benne, hogy intézményünket minél hamarabb újra megnyithatjuk látogatóink előtt. Az evangelikus.hu híradását a tárlat megnyitójáról, benne Galambos Ádám megnyitóbeszédét ide kattintva olvashatják el.

Kenyér és bor színében

A Magyarországi Evangélikus Egyház zsinata 2020-ra az úrvacsora tematikus évét hirdette meg: „Az úrvacsora az egész kereszténység olyan titka, lehetősége és alkalma, ahol a hívők a kenyérben és borban megélhetik a közösséget Jézus Krisztussal és egymással is.”
Az evangélikus egyház nyílt képző- és iparművészeti pályázatot hirdetett az Úrvacsora éve tiszteletére. Sajnos nemcsak a pályázatot, de a közös úrvacsora-vételt is beárnyékolja a világjárvány, amelyre bőven akadtak utalások a beérkezett pályaművekben. Hetvennél több alkotásból válogatta a zsűri és a kurátorok a kiállítás anyagát.
A pályázat tematikája kiemelten az úrvacsorához/eucharisztiához mint történeti, teológiai, dogmatikai kérdéshez kapcsolódott. Másodsorban – Jézus kenyércsodáit és példázatait ismerve – tágabb értelmezésre is lehetőség nyílt. A lakoma mint metafora, az önfeláldozó, önátadó táplálás, a mások jóllakatása – a teológiai olvasat mellett – társadalmi, nemzeti, közösségi és/vagy személyes megközelítésre is alkalmat adott. Ezeket az értelmezési, megközelítési módokat kerestük a kortárs művészet eszközeivel.
A paravánokon olvasható idézetek mai evangélikus lelkészektől, teológusoktól származnak.

A zsűri tagjai: Harmati Béla László, Schneller János, Tatai Erzsébet, Zászkaliczky Zsuzsanna
A kiállítás kurátorai: Harmati Béla László, Kertész Botond, Zászkaliczky Zsuzsanna
Installáció: Ágoston István
Grafika: Rezessy Szabolcs
Vetítés: Badak Ferenc
Múzeumpedagógia: Borókay Zsófia, Kondor Boglárka