fejlec2

Menő reformáció

Kiállítás éve
2017
Nyitva
2017 október 26 - 2019 november 28.
Helyszín
Az egész ország

Menő reformáció, Mobil vándorkiállítás a reformáció értékeinek bemutatásáról

 

2017 októberétől 2018 novemberéig járta az országot a „Menő reformáció” kiállítás, amely egy kifejezetten erre a célra átalakított, alacsony padlós, mintegy 17 méter hosszú, városi csuklós buszban kapott helyet. A kiállítás új megközelítésből adta át és „szállította” az 500 éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat és tanításokat.

A teljesen átalakított busz az egész országot végig járva, több mint ötven településen, gyülekezetek, iskolák, fesztiválok vendégeként megállva juttatta el minden érdeklődőnek a reformáció történetét és értékeit. A kiállítás mindenekelőtt arról szólt, hogy mit jelent számunkra ma a reformáció, amelyet a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a kép (vizualitás), a gazdaság és a vita (közélet, politika) minden korban érvényes témái köré fűzve mutatott be.  A tárlat kortársainkkal készült interjúkkal, interaktív játékokkal, digitális alkalmazásokkal, valódi kiállítási tárgyakkal és installációkkal hozta közelebb a látogatókhoz a félezer éve útjára indult, és azóta a mindennapjainkba beépült megújulási mozgalom, a reformáció értékeit.  

A reformáció mai üzenete nem értelmezhető magyarországi hagyományainak ismerete nélkül, ezért a busz külső része a hitújítás kárpát-medencei történetével ismertette meg a látogatót. A járművet körüljárva a magyarországi reformáció történetének kronológiáját lehetett végig böngészni. A busz ablakaiból negyven arc tekintett ki, Luther, Kálvin és Melanchthon mellett a magyarországi reformáció egyházainak jeles képviselői: fejedelmek, írók, költők, zeneszerzők, politikusok. Az ő életükkel, egyházukhoz való kötődésükkel is megismerkedhettek azok, akik „útitársaikká” váltak, és megtekintették a kiállítást.

A kiállítást létrehozását a Reformációi Emlékbizottság támogatása tette lehetővé. A pénzügyi lebonyolítást az Evangélikus Országos Gyűjtemény végezte. A kiállítás kurátorai Kiss Erika (Magyar Nemzeti Múzeum), valamint az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai, Zászkaliczky Zsuzsanna és Kertész Botond voltak.