fejlec10

Az intendáns: Podmaniczky Frigyes arcai és szerepei kiállításmegnyitó

Időpont
Helyszín
Evangélikus múzeum, Budapest V. ker. Deák F. tér 4.

AZ INTENDÁNS: Podmaniczky Frigyes arcai és szerepei

A kiállítás címe – „az intendáns”, azaz intéző – nem kisebbíti Podmaniczky Frigyes érdemeit, hanem arra az attitűdre utal, amelyet ő maga így fogalmazott meg: „sem fő, sem kiváló szerepet nem vittem; segédkeztem, napszámoskodtam, kortesvezér valék, sürgölődtem, forgolódtam s mindig igen sokra reá értem ugyan, de soha oly állásra szert nem tettem, mely állás kidomborodónak, kiválónak lett volna mondható.”

Podmaniczky Frigyes (1824–1907) hosszú élete során rendkívül szerteágazó tevékenységet folytatott, ennek a főváros és a magyar kultúra szempontjából legfontosabb területei az intendánsi szerepkör és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnöki pozíciója. Neki köszönhetjük – többek között – a Nemzeti Színházat és az Operaházat, illetve a várkerti épületegyüttest, a Sugárutat, a pesti utcahálózat átrendezését. Természetesen az evangélikus egyházban betöltött szerepéről is szót ejtünk. A kiállításban az életút legfontosabb állomásai, tevékenységei – azaz Podmaniczky „szerepei” – mellett számos arcképe és gazdag kapcsolati hálója is megjelenik. 

Podmaniczky Frigyes hivatalnokként és politikusként egyaránt szorgalmas, becsületes, kreatív és megvesztegethetetlen volt. Tisztviselőként kizárólag a közjót szolgálta – és kitalálta Budapestet.