fejlec8

"És láték..." - Karátson Gábor akvarelljei a Jelenések könyvéről

Kiállítás éve
2008
Nyitva
május - október
Helyszín
Evangélikus Múzeum, Budapest

2008 a RENESZÁNSZ ÉVE és a BIBLIA ÉVE volt. Mindkét cím és szándék sugallta Karátson Gábor tárlatának létrejöttét.

Egyrészt megújulásként, szemléletváltásként értelmezhető a kortárs képzőművészet föltűnése az elsősorban egyháztörténeti anyagot bemutató múzeumban. Másrészt a Biblia évének szellemisége a múzeum éves programkínálatában is megmutatkozott.

Karátson Gábor a fogalmi helyett a képi gondolkodásra helyezi a hangsúlyt. Misztikus sugalmazású, imaszerű akvarelljei számára éppen megfelelt az a – jóindulattal intimnek nevezhető – kicsiny tér, ami az időszaki kiállítások létrehozására rendelkezésünkre áll. A falakon a teljes sorozatot el tudtuk helyezni, s a Károli-féle fordítás idézeteivel kísért képek valódi, meditációs teret hoztak létre. (A teljes szöveg a Szent Jánosnak mennyei jelenésekről való könyve Karátson Gábor akvarelljeivel c. kötetben olvasható, mely a református Biblia Múzeum és az EOM közös kiadványaként jelent meg a Biblia Éve tiszteletére.)

Kísérő rendezvénynek is értelmezhető a Biblia éve tiszteletére rendezett Biblia-kiállítás. A saját tulajdonú példányokon (Berzsenyi család Bibliája, Reményik Sándor Bibliája) túl más intézményektől kölcsönöztünk érdeklődésre számot tartható köteteket (Vizsolyi Biblia, vend nyelvű Biblia Kapi Béla püspök tulajdonából, Torkos András fordította Biblia, Rónay György, Illyés Gyula, a Jókai család Bibliája stb.).